Naziv organizacije /

Savez udruga Molekula

Tip organizacije civilnog društva / Udruga
Ciljevi djelovanja / Savez je osnovan u cilju promocije i poticanja djelatne skrbi za ostvarivanje kulturnih, obrazovnih i drugih interesa građana; povećavanja učestalosti, kvalitete i utjecaja aktivnosti nezavisnog kulturnog sektora i sektora kulture mladih te promicanja i razvoja socijalnog poduzetništva.
Područje djelovanja / Kultura & umjetnost / Demokratska & politička kultura / Ljudska prava / Međunarodna suradnja / Obrazovanje, znanost & istraživanje / Zaštita okoliša & prirode / društveno poduzetništvo
Datum osnivanja / 15.2.2007.
Adresa / Sjedište / Grad / Delta 5, 51 000, Rijeka
Volonterstvo u našoj udruzi je / Glavna stvar
Organizacija traži / Volontere / Stručne suradnike
Organizacija ima / Prostor / Opremu / Znanje u pisanju i/ili provedbi EU projekata / Znanje u administrativno-financijskom poslovanju / Iskustvo u koordinaciji volontera / Moć

Savez udruga Molekula djeluje na području Grada Rijeke, želeći pridonjeti razvoju lokalne zajednice u području nezavisne kulturne produkcije. Pokretanje niza incijativa je 2007. rezultiralo dobivanjem prostora na adresi Delta 5/I u trenutku kada većina riječkih udruga nema adekvatan prostor za rad i produkciju sadržaja.

Sadašnja situacija nas suočava s potpuno novim izazovima u za nas sasvim novim prostorima. Palach je dio ovdašnje povijesti, Filodrammatica je prepoznata kao prostor izvedbenih umjetnosti dok Marganovo nosi poveznicu s nekadašnjom snažnom industrijom koja nestaje tijekom razdoblja tranzicije. Prema svemu tome, Savez pokušava iskoristiti sve moguće modele upravljanja prostorima koji se nude na korištenje udrugama i umjetničkim organizacijama bilo natječajima Odjela za kulturu ili prijavljivanjem na razne sustave financiranja održavajući kontinuitet razvoja nezavisnog sektora.

U Rijeci je dodjela sredstava za predlaganje programa sve manja. Često se taj izvor koristi samo za pokrivanje troškova prostora i ne ulaže se u zamišljenu produkciju. Molekula time u novim prostorima stvara osnovu za nastavak rada nas samih ali i svih onih koji žele naučiti kako i iz čega stvoriti ideju koja će ići k realizaciji. Radi toga se koncentriramo na lokalno. Takvo nešto dakako ne znači da zanemarujemo suradnju s drugim gradovima i državama. Dapače, većina gostovanja ako razmišljamo o glazbeno-scenskoj ili edukacijskoj sferi potječe izvana između kruga ljudi s kojima surađujemo na trenutnoj i dugogodišnjoj bazi međusobno se prožimajući dosadašnjim iskustvom. Rijeka se trenutno nalazi u fazi promjena. To više nitko niti ne želi osporiti. Gubi se ono autentično. Nekadašnji novovalni riječki rock moment i industrijski raj jednakih mogućnosti nestaju. Upravo sada Molekula kao Savez pokušava ponovno pronaći ono riječko, donoseći Gradu dašak svjetskih strujanja i onoga što se smatra relevantnim u kulturno-umjetničkom sadržaju. Sada će nosioci proizvodnje igrom slučaja biti mlade osobe izvučene iz vlastite faze lutanja za perspektivom. Navedena suradnja s novim Studentskim Kulturnim Centrom radi na tome učestalo. Razvijanje lokalne zajednice time dobiva zaokružen i smislen početak.

Molekula će pokušati pronaći onaj nestali trenutak u kojem se nalazi nastavak razvoja nezavisne kulturne scene i nas samih koji ju pokušavamo provesti.

Foto/Video galerija
Organiziramo
Ova organizacija emitira sjaj u tami.