Naziv organizacije /

LAG Gorski kotar

Tip organizacije civilnog društva / Udruga
Ciljevi djelovanja / Donošenje i provođenje lokalne razvojne strategije; djelovanje u skladu s načelima LEADER programa; promicanje i osiguravanje održivog ruralnog razvoja; jačanje financijskih i ljudskih resursa u svrhu provedbe projekata ruralnog razvoja
Područje djelovanja / Održivi razvoj / Ruralni razvoj
Datum osnivanja / 23.02.2009.
Adresa / Sjedište / Grad / Šetalište Golubinjak 6, 51 316 Lokve
Volonterstvo u našoj udruzi je / Bitno, ali ne i ključno
Broj članova / 59
Organizacija traži / Volontere / Bogate donatore / Opremu / Vidljivost
Organizacija ima / Znanje u pisanju i/ili provedbi EU projekata / Znanje u administrativno-financijskom poslovanju / Iskustvo u koordinaciji volontera

LAG (lokalna akcijska grupa) Gorski kotar je udruga koja predstavlja partnerstvo civilnog, javnog i gospodarskog sektora s ciljem izrade i provedbe lokalne razvojne strategije područja. LAG-ovi u svome radu koriste LEADER metodologiju koja, iako se tako čini na prvu, ne znači “vođa”, već je akronim francuskih riječi koje znače vezu između akcija za razvoj ruralnog gospodarstva.

U početku se sve pokrenulo volonterskim angažmanom nekoliko entuzijasta s područja Gorskog kotara, od kojih izdvajamo današnjeg predsjednika, Petra Mamulu, i dopredsjednicu Sanju Čop, te Svjetlanu Kasunić, današnju voditeljicu LAG-a Gorski kotar, koja je bila i ostala najentuzijastičnija. Kroz male projekte počeli su motivirati i druge ljude, da bi LAG Gorski kotar, nakon godina volontiranja, napokon dočekao natječaj za Mjeru 202 IPARD programa, na kojem je Lokalna razvojna strategija LAG-a Gorski kotar proglašena najboljom!

Do 02/2016 provodimo Mjeru 202 IPARD programa, a do kraja 03/2016 potrebno je izraditi Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Gorski kotar, za što smo dobili Odluku o dodjeli sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, rubarstvu i ruralnom razvoju, odgovornog tijela za provedbu mjera Programa ruralnog razvoja.

Osim u projektima koji su usko povezani s održivim ruralnim razvojem, uključeni smo i u brojne druge projekte – sudjelujemo u transnacionalnom projektu (Spirit of Jantar) u suradnji s mađarskim, bosanskim i hrvatskim partnerima, koji se u jesen 2015. godine prijavio na INTERREG Vb, i čije ćemo rezultate saznati u proljeće 2016.; sudjelujemo u projektu HERA kojeg provodi Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu, a kojim nastojimo revitalizirati i valorizirati kurije i kaštele Frankopana i Zrinskih na području Gorskog kotara, odnosno cijele Primorsko-goranske županije; početkom sljedeće godine ćemo započeti intenzivno raditi s poljskim LAG-om “Zakole Dolnej Wisly” na projektu koji će rezultirati razmjenom iskustava i praksi, te na kraju stvaranjem Vodiča dobre prakse.

Naravno, sudjelovali smo i u projektu “Čujemo s(v)e vidimo”, kroz koji smo stekli nova znanja i vještine o pisanju EU projekata, menaždmentu volontera, te o administrativno-financijskom upravljanju udrugom! :)

I dalje nastavljamo vrijedno raditi te smo otvoreni za daljnje suradnje!

Foto/Video galerija
Organiziramo
O ovoj organizaciji se priča da je opasno aktivna.